Corona 2023

14.11. 23 https://covid19.ssi.dk/vaccination/vacciner

Mens alle har glemt corona/SARS-CoV-2/covid-19, og Statens Seruminstitut lukker deres co­vid-19-site ned, så fik jeg det … igen.

På trods af fire coronavaccinationer, den første i maj 2021, den seneste for en måned siden, foruden alle de anbefalede influenza- og pneumokokvac­ciner, har jeg gået og hostet mine lunger op i flere uger nu.

De tre første stik var Moderna, det sidste her i oktober var Pfizer. Bortset fra første stik, som ikke gav bivirkninger, har hvert af de følgende coronastik gi­vet mig et døgns kulderystelser og fe­ber. Men det tager man jo gerne med, hvis man kan slippe for alvorlig sygdom.

Vi er ældre mennesker, og vi var meget forsigtige de første år. Havde en be­grænset om­gangskreds, sprittede af og brugte mundbind. Alligevel blev jeg tiltagende syg i efteråret 2022.

Hovedpine, hjertebanken, en dyne af uigennemsigtig tåge over panden, træthed, kraftløs­hed, flimmer for øjnene, mu­skel- og ledsmerter … Der var hverken snot, hals­betændelse eller host. Ingen nor­male luft­vejssymptomer eller tab af lugt- og smagssans, bare denne dyne af træthed, snurrende utilpashed og et besynder­ligt, bøl­gende forløb over mange uger, som jeg ikke husker at have oplevet før. Mange dage be­gyndte OK, men så tog døsen til, kroppen gav efter og sank om i sofaen, og jeg sov. Ofte med et par streger let feber, der steg og faldt uden mønster. – Vi mente, det var Omi­kron, min hjemmetest viste ikke noget, men da min mand efter en lille uge fik lignende symptomer, testede han positiv på covid.

Da jeg en måned senere fik mit tredje coronastik, var jeg åbenbart så fuld af virus i forvejen, at jeg fik en række små, røde knopper og et viruslignende udslet på underarmen på den arm, hvor jeg havde fået stikket.

Og så glemte vi, ligesom alle andre, alt om corona, indtil jeg for et par uger siden igen plud­selig følte mig syg. Træthed, hjertebanken, åndenød, kulderystelser, muskel- og led­smerter, feber omkring 39° i et døgns tid. Jeg sov en hel weekend, vågnede og følte mig frisk en dags tid eller to, men nede i lungerne begyndte det at rive og flå, feberen steg igen og lå og bølgede mellem 38 og 39°, og hosten begyndte.

Det har nu stået på i et par uger. Jeg går rundt og lyder som en ulykkelig sæl fra morgen til aften. Mavemusklerne er ømme af den uvante aktivitet, og jeg krymper mig af smerte for hvert host. Normalt gode fødevarer lugter og smager af terpentin eller pudsemiddel. Og hen over brystet igen dette små­knoppede, røde udslet, formentlig af virus.

Min hjemmetest var for gammel og gav intet udslag overhovedet. Man skal igennem en ud­marvende spidsrod via egen læge for at få en henvisning til en test, og det orker man jo ikke, når man er syg. SSI mener, at de har styr på det hele nu og lukker deres hjemmesider. Der er heller ingen tvivl i mit sind: Det er coronaen igen. Det er det samme, uforudsigelige, bøl­gende forløb.

For det er efter min erfaring et lille genstridigt bæst, den covid-19-virus! Den opfører sig overho­vedet ikke som de andre adstadige, ældre virusser, der kunne give feber, luftvejssymp­tomer, muskel- og led­smerter, men i pæn og forudsigelig ræk­kefølge og med en klar bedring og opadgående kurve efter tre – fire dage. De gamle virusser kunne man regne med, evt. fo­rebygge med vaccine eller lindre med Strepsiler og kamil­lete med honning.

Den nye covid-19-opkomling gør præcis, hvad der passer den. Den kom­mer og går, mu­terer og springer, omgår vacciner, bølger op og ned og frem og tilbage og kan slet ikke be­slutte sig for, hvor og hvordan den vil angribe og hvor længe. Som et barn, der prøver sig frem i øst og vest for at se, hvor langt det kan komme.

Jeg håber ikke, at jeg trods vacciner skal igennem flere variationer … Jeg er grundigt træt af corona og kan godt forstå, at alle er holdt op med at tale om den, skrive om den og tage den alvorligt i offentligt regi. – Men den er her endnu …

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2023-11-14-coronasmitten-stiger-igen-men-det-er-new-normal-fortaeller-virolog

PS:

Der er dog flere muligheder, fx kighoste, som, jeg troede, kun var for børn, eller en kombination af let corona og kighoste bagefter. Ja, vi lever livet spændende her i 2023!

SSI, infektioner og vaccinestatus nov. 23

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *