Bedst i test

Ismaskinens sørgelige ende: sat ud for at dø.

Hvem i hede hule … udvælger de husholdningsmaskiner, der er bedst i test? Ikke erfarne husmødre, der kan lave mad, det er åbenlyst, men hvem så? Unge gymnasielever, der aldrig har lavet et måltid til sig selv? Praktikanten, der bare er ude på at lave fis med det hele? En medarbejder ved forbrugerredaktionen, der får gratis maskiner med hjem?

Jeg er blevet snydt så mange gange nu, at jeg vil holde helt op med at lytte til andre end MEGET gode venner, når det drejer sig om indkøb til hjemmet.

Først blev jeg selvfølgelig snydt med en kaffemaskine, som figurerede øverst på en ’Bedst i test’ på internettet: ’Hurtig kaffemaskine, laver din kaffe ved præcis den optimale temperatur, så den bedst udnytter bønnernes aroma, bedst i tests’ … Men da jeg fik den hjem, kunne den ikke koge vandet, ja, knap varme det, og den var 100 år om at sprutte tre kopper igennem … Den gang lærte jeg ikke at stole på producenternes egne tests eller betalte rosesider på nettet.

Så fik jeg brug for en ny foodprocessor og Politiken skrev:

’Drømmer du om hjælp til at snitte grøntsager eller ælte dej, kan foodprocessoren First Kitchen 6795 fra OBH Nordica være maskinen for dig. Den er kåret som ’bedst i test’ af Forbrugerrådet Tænk i deres store test af foodprocessorer.’

Hvorefter jeg sendte bud efter maskinen, der viste sig at have et billigt, ustabilt look, selve motordelen havde ru overflade, så den ikke kunne gøres ordentlig ren, blenderen og snittebeholderen var i blødt, tyndt plastic, snitteaggregaterne virkede alt for små, tynde og billige, det var vanskeligt at samle alle de skrøbelige dele, og maskinen viste sig hverken at kunne knuse isterninger eller snitte løg eller blande en fars …

Hvis jeg forsøger at blende mere end en deciliter varm suppe ad gangen letter låget på blenderen, så jeg skal gøre hele køkkenet rent bagefter – Op og ned ad vægge! Fem minutter før gæsterne kommer! – Rent held, at jeg endnu ikke har pådraget mig en alvorlig forbrænding.

Her senest faldt jeg for ismaskinen fra OBH, også anbefalet af Magasinet Forbrugerrådet Tænk. De skrev bl.a., at påfyldningshullet var dejligt stort, at den var nem at betjene, lavede god is, og at den havde to rummelige skåle.

Men da den ankom og skulle prøves af, viste det sig at:

Den er vakkelvorn i grimt, babyblåt plastic af dårlig kvalitet, som alt for billigt, kinesisk børnelegetøj.

Den er uhyre vanskelig at sætte sammen. Der er 5 – 6 umage, tynde plasticdele, der skal passe sammen og ned i huller, hvilket de ikke helt kan.

Den kan ikke gøres ren! Skålene må ikke anbringes under rindende vand! – Hvordan får man så flødefedt og opvaskemiddel ud af dem? – Og den lyseblå plastickrop har indvendige kanter, så vand ikke kan løbe af efter opvask! – Man skal stå og duppe den i ti minutter med et viskestykke for at få vandet ud af den igen.

Påfyldningshullet er så lille og så svært at komme til, at det tager irriterende lang tid at stå og prøve at proppe isblandingen ned i maskinen med små skeer.

På trods af de annoncerede to 1,5 liter skåle, må man kun fylde 7,5 dl isblanding i, og selv med de anbefalede 7,5 dl løber isblandingen over og ud i de omgivende dele, som ikke må gøres rene! Så man kan ikke lave is af fx ½ l fløde, men kun af 3,5 dl fløde + æggesukkerblanding + evt. frugt eller andet fyld. Det er madspild, at maskinen ikke er dimensioneret efter gængse mål, og hvem gider stå og lave miniportioner flere gange efter hinanden?

Den larmer helt ufatteligt meget og lyder anstrengt allerede første gang, den kører.

Den kan ikke fryse. Efter de annoncerede 30 minutters frysetid, er min isblanding stadig som kold tykmælk.

I brugsanvisningen anbefaler de da også, at man køler alle ingredienser ned i køleskab før brug, og at man sætter isen i fryseren efter opholdet i ismaskinen … Hvad skal jeg så med maskinen? Som det tager mig en halv time at forsøge at gøre ren og tørre og samle bagefter? Den dur jo heller ikke som legetøj.

Efter at have forsøgt at bruge den til formålet, dvs. at lave is på den, en enkelt gang, gjorde jeg den ren, pakkede den omhyggeligt ned i kassen igen med brugsanvisning og det hele og satte den ud til storskrald. For det er alt for omkostningsfuldt at bruge flere ressourcer, transport og ulejlighed på så underlødigt et produkt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *