Budolfi Plads

Midt i Aalborg foran den gamle domkirke ligger Budolfi Plads, som i de seneste 60 år har været fyldt op af forskelligartede, kedsommelige nyttebyggerier, kontorhuse, P-pladser og et stort supermarked. Direkte over for kirken ligger et mørkt spejlende glas-betonbyggeri, en tidligere bankbygning, Nordeas Budolfihus, som Aalborg Kommune netop har erhvervet for 30 mio. kr.

Aalborg Kommune har i løbet af det seneste tiår fornyet byens fremtoning med bl.a. Nordkraft, Musikhuset og navnlig ved at nytænke hele havnefronten og give borgerne adgang til at samles, lege eller spadsere ad den fantasifuldt indrettede promenade med mulighed for havnebad i fjorden.

Nu får kommunen en enestående chance for at færdiggøre byforskønnelsen med en arkitektonisk og historisk gennemtænkt løsning på byens forsømte centrum.

I middelalderen var byernes kirketorve de naturlige samlings- og markedspladser. Aalborg kunne godt bruge en stor, centralt beliggende plads til karneval og andre byfester, koncerter, julemarked, optog, taler, demonstrationer m.m.

I København og i andre af Europas storbyer har man forsøgt at lokke folk ind til centrum og skabe markedsstemning ved at opføre boder, arkader og overdækkede handelsgader med lokale og etniske specialiteter, friske grøntsager, souvenirs, is, caféer og alle tænkelige markedsvarer fra alverdens lande. Lyde, farver og dufte, som blot behøver en veldesignet ramme for at fungere og trække masser af mennesker til byens midte.

Men Aalborg bør nok undgå den fælde, som det gamle grønttorv, det nuværende ’Torvehallerne’ på Israels Plads i hovedstaden faldt i: Nemlig at bygge så dyrt og så prætentiøst, at kun de allermest kostbare specialbutikker havde råd til at slå sig ned der. Nordjyder er for kløgtige til at bide på kraftigt overvurderet vin, et franskbrød til 85 kr. eller kostbare glas med italiensk pesto eller fransk andepostej, men vi ville elske småboder med et usædvanligt udvalg, nye smage og gode tilbud.

Kunne man forestille sig et tilpasset byggeri, måske med arkader, der både skabte spændende handelsliv OG mulighed for større forsamlinger på Budolfi Plads? − I så fald skal kommunen handle hurtigt, inden private investorer igen sætter sig tungt og uigennemtænkt på det fælles byrum.

August 2021:

Sådan kom ‘pladsen’ til at se ud. Nye, kommercielle bygninger dynget op foran kirken som tilfældigt tabte klodser af tilfældigt fundne materialer, et P-hus styltet op som en improviseret blomsteropsats med alt godt fra grøftekanten, øverst et minibjerglandskab med små gangstier dumpet ned midt i byen fra … ingen ved hvor.

Idéen kunne måske have forekommet sød og sjov, hvis det havde været en legeplads ved en børnehave, men på denne beliggenhed virker arrangementet fremmed og som en hån mod en ærværdig domkirke og byens mest centrale plads.

Ålborg Kommune gav sig selv en designpris for rodet. – Mens man forskertsede muligheden for med en imponerende, central plads at skabe et hårdt tiltrængt centrum og mødested i – og med respekt for – byen, dens borgere og gæster.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *