Farlige bakterier fra gylle i drikkevandet

Når landbrug, vandværk, kommune, myndigheder og politi­kere ikke magter at beskytte drikkevandet og os.

For bare et eller to årtier siden var vi i Danmark stadig stolte af vores rene drikkevand. Navnlig her hos os i Vodskov glædede vi os dagligt over at have let adgang til velsmagende vand, som blev udvundet under Hammer Bakker, et stort naturområde umiddelbart nord for byen.

Men tidligt på sommeren begyndte vandslangen i haven at lugte mær­keligt, når vi åb­nede for vandet. En rådden stank af gammel mødding bredte sig hver gang. – Vi skal nok snart have en ny slange, tænkte vi. – Men den var kun et par år gammel, og kan plastic- og gummislanger overhovedet rådne? Og stinke af kloak? Det havde vi ikke oplevet før.

Vi bruger vandet i haven til at vande planter og grøntsager med, og til at skylle vores hjemmedyrkede bær, frugter og kartofler, før vi spiser dem. Og vi fylder soppebassinet til os selv og børnebørnene.

Så blev min mand syg. En slem omgang dårlig mave. Samme dag om efter­mid­dagen fik vi en sms fra det lokale vandværk:

De anbefalede os at koge vandet fra hanerne pga. bakteriefund i en ‘rutinemæssig kontrol af drikkevandet’, fulgt af en række godtkøbsråd om, hvad jeg, forbrugeren, skulle gøre for at be­skytte mig selv og min familie mod sygdom: koge vandet, vaske op i op­vaskemaskine m.m. Der var også et link til Aalborg Kommunes hjemmeside med de samme råd.

Det var ikke betryggende, at folkene på vandværket ikke kendte ordet ’entero­kokker’, men skrev ’enterokker’, der lød lidt som ‘oggenokker’. – Hvad var der i vores vand? På vandværkets hjemmeside var der ikke mere information at hente, selvom de lovede re­levante oplysninger:

Vodskov vandværks forside, mobiludgaven 13.8.24

At vi i ugevis – ja måske hele sommeren! – har drukket vand med bakterier og ‘enterokker’ er åbenbart ikke relevant … Og hvem har brug for en revisor, når vandet er så sundhedsskadeligt, at det skal koges? – Adressen på en læge, en mikrobiolog eller en advokat ville have været mere nyttig.

Der var virkelig mange spørgsmål, jeg gerne ville have haft svar på, og de informationer burde have stået allerøverst på vandværkets hjemmeside. Fx:

  1. Hvor stammer forureningen fra?
  2. Har vi taget skade af at drikke vandet?
  3. Skal min mand søge læge pga. maven?
  4. Hvor mange bakterier er der i vandet?
  5. Hvor mange bakterier skal der til for at gøre os syge?
  6. Hvor mange i området er ramt af maveonde, og er det farligt?
  7. Hvor længe har forureningen stået på?
  8. Hvad har de tænkt sig at gøre ved det?
  9. Hvor længe varer det?
  10. Kommer det til at koste sygedage? Liv? Og i givet fald hvor mange?
  11. Får vi hjælp? Rent vand? Godtgørelse for besvær og evt. sygedage?
  12. Hvornår hører vi mere?

Utrygheden var stor, besværlighederne ved at koge vand, desinficere alting, kassere isterninger, opblandet saft o.l. og indkøbe en masse flaskevand ligeså, og spørgsmålene hobede sig op. Så jeg foretog min egen lille googleresearch.

Først opdagede jeg, at skadelige bakterier i drikkevandet er uhyre udbredt! I næsten hele landet, undtagen inde i de største byer, har der i de senere år været syg­domsfremkaldende mikroorga­nismer i vandet, og man har udstedt utallige kogepåbud – som åbenbart er myndigheder­nes universalløsning, når de ikke har formået at beskytte vores vand.

Dernæst fandt jeg ud af, at TV2Nord kalder det farligt:

TV2Nord 14.8.24

Hvilket ikke er egnet til hverken at oplyse eller berolige nogen. TV2Nord kopierede endda det lille vandværks fejl med enterokker’ne. Ingen selvstændig journalistisk research der …

Jeg lærte også hurtigt, at forekomsten af enterokokker og coliforme bakterier betyder, at vores drikke­vand er inficeret med fækalier, dvs. afføring! – Som om vi befandt os i middelalderen eller i et primitivt land uden forsvarlig, hygiejnisk infrastruktur. I et land, hvor de ikke har styr på at holde kloaker og drikkevand adskilt, og hvor befolkningen lider af kolera og dysenteri og alle mulige andre vandbårne sygdomme.

Danske Vandværker *

Danske Vandværker *

Googlesøgning på enterokokker

De skadelige bakterier i vores drikkevand stammer formentlig fra dyr – ikke fra en hjort, der skider i skoven, men højst sandsynligt fra de alt for mange og alt for store gyllefabrikker, der fuldstændigt dominerer dette land. – Vandværket i mit område henter vores drikkevand i skovkanten, lige ved siden af en stor mark, der regelmæssigt bliver overhældt med gylle, hvilket vi kan lugte året rundt. Samme mark bliver også jævnligt sprøjtet med gift lige op ad af drikke­vandspumpen! – Hvilket jeg har set og fotografe­ret fx i april 2022:

Dette foto er taget sidst i april måned, hvor alting ude omkring står friskt og ly­segrønt, bortset fra denne mark, 10 m fra den drikkevandsindvindingspum­pe, som forsyner mit område. Giftsprøjten har væ­ret der, og marken er klar til afgrøder, som vi og vores dyr senere skal spise. Vand­boringen ligger få meter inde i sko­ven bag det røde kryds til højre.

Coliforme bakterier er bakterier, der lever i tyktarmen hos pattedyr, også mennesker. De er ikke alle skadelige, men hvis de er til stede, er der sandsynligvis også afføring. – ‘Entero’ betyder indre, enterokokker er en slags indre stafylokokker, dvs. tarmbakterier, som oftest fra dyr som fx svin. Man anbefaler at koge vand med bare én enterokok pr. deciliter **. Enterokokker kan hos svækkede og ældre mennesker give urinvejs­infektio­ner og alvorlige infektioner i hjertet og i blodet; de er ofte anti­biotikaresi­stente pga. landbrugets udbredte brug af antibiotika i dyrebesætningerne.

Sundhedsstyrelsen***

Miljøstyrelsen har undersøgt forekom­sten af bakterier, virus og parasitter i gylle****, og det er ikke rar læs­ning! – Spred denne sygdomsfrem­kaldende bakteriesuppe ud over vores jord, tilsæt rigelige skybrud og et forhøjet grundvandsniveau, og du har en sundhedsmæssig katastrofe for den danske befolk­ning.

Dertil kommer luftforureningen fra gylleudspredningen, den nu ikke-eksi­sterende biodi­versitet og de biologisk uddøde have, fjorde, åer og andre vådområder: Ikke en bi, ikke en fisk, kan trives her mere pga. af landbrugets gylle og giftforurening.

Men det kan vi jo være ligeglade med, hvis vi dør af indre infektioner, fordi landbruget fører bakteriologisk krig mod befolkningen, og vi drikker deres gyllebefængte vand.

Videnskab.dk 15.3.2012

https://videnskab.dk/naturvidenskab/farlige-bakterier-fra-gylle-gaar-direkte-i-grundvandet

DR 27.2.24

Det intensive, industrialiserede landbrug påfører os alle ufatteligt store risici, og det rammer også de større byer og deres drikkevand:

Landbrugsavisen 6.8.24

DR 4.3.24

Multiresistente tarmbakterier spredes på danske sygehuse. Politiken 22.8.24 refererer nyhed fra Statens Serum Institut:

https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2024/multiresistente-bakterier-spredes-fortsat-paa-danske-hospitaler

***************

* https://danskevv.dk/viden/drift-og-teknik/vandanalyser/saadan-laeser-du-en-vand­analyse/

** Retsinformationhttps://www.retsinformation.dk › api › pdf

21. maj 2010 — Påvisning af enterokokker i drikkevand tyder på fækal forurening og dermed en risiko for tilstedeværel- … spredning af gylle fortyndet med vand.

*** https://www.sst.dk/da/Fagperson/Ansvarlig-medicine­ring/Antibiotikaresistens/Fakta-om-multiresistente-bakterier/VRE

**** https://www2.mst.dk/udgiv/publikationer/2001/87-7944-564-0/html/kap02.htm

Se evt.:

https://gylle.dk/nu-maa-det-stoppe-alene-gyllen-fra-danske-husdyr-kan-fylde-parken-i-koebenhavn-op-til-oeverste-siddeplads-en-gang-om-ugen

https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2019/stadig-flere-alvorlige-infektioner-med-vre

Vodskov Vandværks seneste analyse, som fremgår af deres hjemmeside d. 16.8.24 – 3 dage efter offentliggørelsen af fundet af skadelige tarmbakterier i vandet, er fra d. 8.2. 2024 – dvs. mere end ½ år gammel:

Nogle vandværker er måske for små og uprofessionelt drevne? At sikre borgerne rent, eller i det mindste ikke potentielt sygdomsfremkaldende, drikkevand kræver en mere dedikeret faglig indsats end blot at henvise til en revisor og deltage i hyggelige middage på kroen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *